NEEM CONTACT OP

Verplicht anders afkicken

Apr 14, 2020

Op 20-02-2020 heb ik op een overweldigende wijze afscheid genomen van mijn werkzame leven. 40 Jaar mogen werken in Rotterdam voor haven en stad. Een fantastische periode.

Ruim voor 20-02-2020 heb ik natuurlijk nagedacht over mijn pensionado-tijdperk. Vooral tijdens de laatste twee maanden van mijn periode bij het Havenbedrijf Rotterdam. Dat het duidelijk ruim van te voren aangeven wanneer je weg gaat ook veel voordelen oplevert, had ik niet vooraf verwacht. De laatste twee maanden ben ik vooral actief geweest met zaken die mij echt inspireren en ‘çorvee-klussen’ vooral doorgeschoven naar anderen onder het motto ‘ik wil niet over mijn graf regeren’.  Een prima periode met extra aandacht voor de medemens. Daarbij vaak gesteld dat mensen overal het verschil maken. Techniek, data of systemen moeten we vooral inzetten als hulp-motor. Dat geldt in principe overal en niet alleen voor de maritieme wereld!

Tegen velen heb ik gemeld dat ik tot de zomer vooral wil ‘Onthaasten, Onthavenen, Ontdekken en Opa-en’. Dat is mij ook door ervaren pensionado’s geadviseerd. Je zult moeten wennen aan thuis zijn, aan een lege agenda. Oftewel, ga jezelf opnieuw ontdekken en stap niet overal meteen op af. Dit advies heb ik zeer ter harte genomen, ofschoon ik direct na mijn afscheid wel diverse lunch- en borrelafspraken geaccepteerd heb. Een supergevoel dat velen met mij willen sparren over verleden, heden en hopelijk ook toekomst.

Een wintersportvakantie naar Italië om te onthaasten stond gepland. Door de Corona-perikelen is Italië voor Frankrijk ingewisseld. Maar na een paar dagen in de sneeuw kregen we bij het lezen van al het nieuws toch een unheimisch gevoel. Het Corona-virus ging na China ook Europa in een houdgreep houden. Onze vakantie was gepland om onze nieuwe levensfase feestelijk te starten. Dat is het dus niet geworden en al snel zijn we weer huiswaarts gereden. Thuis gelukkig geen lock-down, maar alles doen, wat ik gehoopt had te gaan doen, was niet meer mogelijk.

Een van mijn O’s Opa-en (oftewel meer gaan doen met onze drie kleinkinderen) is door de Corona-crisis niet gelukt. We communiceren vooral digitaal en met Face-Timen of Zoomen lukt dat wonderwel goed. Een van de nieuwe ontdekkingen is digitaal schaken met onze kleinzoon van vijf. Wat een weelde toch.

Onthaasten en Onthavenen is eigenlijk een soort ‘werk-lock-down’ geworden. Alle afspraken zijn verplaatst naar betere tijden. Wanneer dat zal zijn is natuurlijk nog een grote vraag!  Onthaasten is opruimen, werkplek thuis beter installeren, mails van werkadres overzetten naar thuisadres en opruimen. Gelukkig heb ik voldoende ruimte thuis en zeker ook mogelijkheden om rekening houdend met 'social distance’ te wandelen. Tijdens zo’n wandeling gaan dan vaak mijn gedachten naar families met kinderen die ‘6 hoog zonder balkon’ deze tijden moeten doorbrengen.

Ontdekken heeft ook een andere dimensie gekregen. Veel gelezen. Van kranten, columns en achtergrondverhalen op het internet tot het inspirerende boek ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. De afgelopen weken meer tv gekeken dan vooraf verwacht. Dan blijk ik vooral geïnteresseerd te zijn in de discussies over ‘wat moeten we doen als we het virus enigszins onder controle hebben?’. Wat we nodig zullen hebben is een wereld die droomt, een wereld waarin ook buiten de lijntjes gekleurd wordt en een wereld die voor verandering kiest. Als er brand is moet je met z’n allen blussen, daarna met z’n allen weer opbouwen. Naast investeren in medische zorg (en dus ook het medisch personeel beter belonen!) zal investeren in de combinatie leren, werken, wonen in deze zo snel veranderende wereld nog belangrijker worden.

Voor 20-02-2020 was de arbeidsmarkt top. De werkeloosheid met 2,9% het laagste sinds 1973 en de arbeidsparticipatie met 69,3% het hoogste (FD 4042020). Zullen de maatregelen van het Kabinet voldoende zijn? Zal het MKB door deze crisis kunnen komen? Wat we zeker moeten blijven doen is investeren in het onderwijs. Hopelijk blijven de ondernemers het onderwijs helpen. Dat is een investering die zeker blijft renderen.

Laat deze Corona-chaos dus een signaal zijn. Iedereen is uit zijn comfortzone getrokken en past zich aan. De vraag die ik mij blijf stellen: welke goede dingen uit deze periode gaan we behouden in de tijden na corona?

Het heeft bij mij zeker weten het onthaasten, onthavenen versneld. Het meer opa-en en mijzelf opnieuw ontdekken kan hopelijk snel aan bod komen.

Voor nu: blijf gezond en zorg voor elkaar voor jong en oud!

Henk de Bruijn

Gepensioneerde Manager Social & Labour Affairs bij Havenbedrijf Rotterdam

Fan van Rotterdam en geïnteresseerd in toekomstplannen.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Eerder stoppen met werken

Jan 25, 2021

Opgehokt

Apr 15, 2020

Verplicht anders afkicken

Apr 14, 2020