Eerder stoppen met werken
Jan 25, 2021De nieuwe pensioenwetgeving maakt het een stuk aantrekkelijker
Eerder stoppen met werken is voor velen een wens, maar het was tot voor kort voor werkgevers erg ongunstig om daar gehoor aan te geven. Door de nieuwe wetgeving wordt het plots interessanter om vervroegd uit te treden. Je werkgever kan je namelijk drie jaar eerder AOW aanbieden zonder daarvoor een heffing te betalen.
Denk je dat dit mogelijk ook voor jou een slimme zet is, dan is TIZ het ideale instrument om uit te zoeken wat je beweegredenen zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Eerder stoppen met werken: hoe zit het?
Tot nu toe moesten werkgevers een strafheffing betalen als ze werknemers vervroegd wilden laten uittreden, dat wil zeggen voor de AOW-leeftijd was bereikt. Deze zogenoemde RVU-heffing zorgde ervoor dat eerder stoppen met werken niet zo’n aantrekkelijke optie was.
De nieuwe wet brengt daar verandering in. Het gaat om een uitwerking van het pensioenakkoord, waardoor werkgevers maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd is bereikt zonder heffing een bedrag ter hoogte van de AOW kunnen uitkeren aan werknemers. De vrijstelling van de RVU-boete geldt tot een jaarinkomen van 21.200 euro. Dit bedrag mag een werkgever dus boetevrij uitbetalen aan medewerkers die vlak voor hun pensioen zitten.
Een werknemer kan dit inkomen aanvullen met spaargeld of een vervroegd aanvullend pensioen en zo drie jaar eerder uittreden met AOW, betaald door de werkgever. Het is een manier om tegemoet te komen aan de mensen die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoogde AOW-leeftijd.
Met terugwerkende kracht geldt de regeling vanaf 1 januari en in elk geval tot en met 2025. Willen werknemers eerder stoppen met werken dan drie jaar voor de AOW-leeftijd dan geldt de RVU-boete wel voor de resterende jaren. Voor werkgevers is er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de extra uitbetaalde AOW. Daarvoor is er de Tijdelijke subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden.
10 procent van pensioen direct opnemen bij eerder stoppen met werken
Wie eerder gaat stoppen met werken, wil misschien ook wel een deel van zijn pensioen eerder opnemen. Ook dat is binnenkort mogelijk: werknemers mogen als ze met pensioen gaan maximaal 10 procent van het opgebouwde bedrag in één keer laten uitkeren. Uiteraard daalt het resterende pensioenbedrag dan wel. Dit deel van de wet gaat pas in 2023 in, omdat de uitvoering ervan behoorlijk ingewikkeld is, liet het ministerie van Sociale Zaken weten.
Is eerder stoppen met werken iets voor jou?
Nu je werkgever geen boete meer krijgt als hij je met vervroegd pensioen laat gaan, wordt die regeling een stuk aantrekkelijker. Het kan heel goed zijn dat eerder stoppen met werken eerst voor jou geen optie was, maar nu wel in beeld komt. Hoe bepaal je of je er echt al klaar voor bent om het werkende leven achter je te laten? TIZ – Toekomst In Zicht – is een methode die je daarbij kan helpen.
Overweeg je om eerder te stoppen met werken, probeer dan eerst antwoord te vinden op deze vragen om tot een weloverwogen oordeel te komen:
- Wat vind ik van mijn werk?
Vraag je jezelf nog weleens af wat je eigenlijk vindt van je werk? Of je er nog voldoening uithaalt of juist het contact met collega’s erg waardeert? Is het misschien de structuur die je prettig vindt? Kortom: ontdek waarom je nog werkt. - Hoe sta ik er financieel voor?
Hoe voordelig een regeling ook is, eerder stoppen met werken kost altijd geld. Zet dus je financiën goed op een rijtje. Bedenk hoeveel je minimaal nodig hebt en hoeveel je nog overhoudt om te leven en te sparen. - Wat vindt mijn werkgever ervan?
Eerder stoppen met werken of een andere invulling geven aan je laatste arbeidsfase, begint met een goed gesprek met je werkgever. Wil hij je graag laten gaan en dus profiteren van de nieuwe regeling of heeft hij je misschien nog andere interessante taken te bieden? Wil je zelf in een bepaalde vorm toch nog doorwerken, bijvoorbeeld met minder uren of halve dagen? In overleg met je werkgever kun je een helder beeld krijgen van hoe jullie beiden de komende tijd voor je zien. - Hoe ga ik invulling geven aan mijn pensioen?
Dat kan een heel gemakkelijke vraag voor je zijn: je gaat oppassen op de kleinkinderen, tuinieren, reizen of genieten van het niets doen. Maar het kan ook een pijnlijke kwestie worden, waar je al een tijdje mee rondloopt, want wie ben je zonder je werk?
Op al deze vragen kun je met behulp van het TIZ-programma een antwoord vinden. Samen met een coach ga je op zoek naar wie je bent, wat je wilt en hoe je richting geeft aan deze nieuwe levensfase. Je stippelt een plan uit en gaat praktisch aan de slag met je doelen en drijfveren. Zodat jouw laatste arbeidsfase en pensioen verloopt, zoals jij dat wenst.